METABOLIČKA TESTIRANJA

metabolic-testing

Testiranje metabolizma tokom fizičkog vežbanja ima široku primenu u sportu i rekreaciji zbog velikog broja podataka koje generiše. Postoji više razloga za sprovođenje metaboličkih testiranja sportista, kao što su:

  • merenje submaksimalne i maksimalne potrošnje kiseonika tokom aerobnih aktivnosti,
  • ocena izdržljivosti i stepena adaptacije na trening namenjen poboljšanju performansi, i
  • praćenje vrste izvora energije (masti i/ili ugljeni hidrati) koji se koristi tokom vežbanje i treninga, što je posebno značajno kod programa redukcije telesne težine.

Metabolička testiranja koriste stručnjaci iz oblasti ishrane, fitnes instruktori, personalni i kondicioni treneri, profesori sporta, istraživači u oblasti fiziologije sporta, sportski lekari itd.

Dijagnostička oprema

Metabolička testiranja se sprovode pomoću sistema za analizu gasova. Ovi uređaji mere količinu upotrebljenog kiseonika tokom fizičke aktivnosti, merenjem koncentracije kiseonika u izdahnutom vazduhu kao i nivo ugljen-dioksida koji se izbacuje iz organizma. Postoji više različitih analizatora koji se međusobno razlikuju u korišćenoj senzorskoj tehnologiji.

Kod gasnih analizatora, poseban je izazov visoka tačnost i preciznost merenja u dužem vremenskom periodu. To se postiže pažljivim održavanjem, čišćenjem unutrašnjosti analizatora-senzora i adekvatnim kalibrisanjem. Način održavanja različit je kod svakog sistema i često može predstavljati komparativnu prednost pri izboru odgovarajućeg uređaja.

Trend u ovoj industriji je prenosiva i bežična tehnologija, primenjiva u svim uslovima testiranja.

Parametri merenja

Uobičajeni parametri koji se dorbijaju morišćenjem sistema za analizu gasova su:
Maksimalna potrošnja kiseonika (VO2 max)
Metabolički ekvivalent (METS)
Minutna ventilacija (VE)
produckija ugljen-dioksida (VC02)
Ventilatorni ekvivalenti (VE / VO2 i VE / VCO2)
Indeks respiratorne razmene (RER)

Proizvođači

Pionir u oblasti metaboličkog testiranja je italijanska kompanija COSMED. Pored konvencionalnih laboratorijskih rešenja, COSMED je jedan od lidera u proizvodnji portabilnih rešenja kao što su FITMATE i FITMATE PRO.

Novina u oblasti metaboličkih testiranja je uređaj VO2 MASTER PRO. Zbog svog dizajna, prenosivosti i odnosa cene i kvaliteta, ovaj portabilni sistem je dramatično uzdrmao tržište sportske dijagnostike. VO2 MASTER PRO je potpuno bežični uređaj, koji ne koristi ni laptop, već se bluetooth-om povezuje sa pametnim uređajem. On efikasno, validno i precizno meri potrošnju kiseonika i druge metaboličke varijable.

VacuMed je američka komapnija koja nudi najopsežniju liniju proizvoda za metabolička tesiranja na tržištu, od klasičnih sistema za metabolička testiranja, do kalibracione i potrošne opreme i prenosivih rešenja za kvalitetna testiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment